Üst Banner
'Dayımı yamyamlar yedi' diyen Biden yine dalga konusu oldu

Papua Yeni Gineli uzmanlar, "Dayımı yamyamlar yedi" diyen Biden'a tepki gösterdi. Gaflarıyla ve tuhaf hareketleriyle zaman zaman gündem olan Biden, son olarak da dayısını yamyamların yediği iddiasıyla tartışma yarattı. Biden, çarşamba günü ziyaret ettiği Pittsburgh'da, "Bosie Amca" olarak andığı asker dayısı Ambrose Finnegan Jr.'ın uçağının 2. Dünya Savaşı'nda Yeni Gine'de düştüğünü anlatmıştı. Biden, dayısının cesedinin asla bulunamadığını ve muhtemelen yamyamlar tarafından yendiğini söylemişti.

Resmi savaş belgelerine göre Finnegan, uçağının Pasifik Okyanusu'na düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Belgelerde yamyamlıktan hiç bahsedilmedi. Biden'ın "Çok sayıda yamyam vardı" diye bahsettiği Papua Yeni Gine'deki uzmanlar, ülkede Başkana bahsettiği gibi yaygın bir yamyamlık kültürü olmadığını vurguladı. Biden'ın sözlerini "inanılmaz" olarak niteleyen uzmanlar, ABD'nin Çin'e karşı Pasifik ülkeleriyle ilişkileri canlandırmaya çalıştığı bir dönemde bu sözlerin anlamsız olduğunu kaydetti.

'GÖKTEN DÜŞEN BEYAZ ADAMI YEMİYORLARDI'

Papua Yeni Gine Üniversitesi'nden siyaset bilimci Michael Kabuni, ülkedeki yerel halkın çok gururlu insanlar olduğunu belirterek "Konuyu bağlamdan koparıp uçaktan atlayan dayınızı iyi bir yemek olarak gördüğümüzü söylemek kabul edilemez bir şey" dedi. Kabuni, geçmişte Papua Yeni Gine'de yamyamlığın nadiren ve ölülere saygı için uygulanan bir rütüel olduğunu söyleyerek "Aç oldukları için insan yemiyorlardı. Gökten düşen beyaz adamı yemezlerdi" diye konuştu.

Kabuni, ülkede tarımın 10 bin yıldan uzun bir geçmişi olduğuna da dikkat çekerek "İkinci Dünya Savaşı'ndan bulunamayan 79 bin ABD askeri vardı. Biden, hepsinin yendiğini mi kastediyor" diyerek Başkana tepki gösterdi. Doğu Sepik bölgesinin Valisi Allan Bird de Biden'la dalga geçerek "Resmen ağzım açık kaldı. Kendimi aşağılanmış hissetmedim. Bence komik. Biden o zamanlar çocuktu ve demek ailesi böyle şeyler anlatıyordu" ifadelerini kullandı.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!