Üst Banner
Dinlendirici bir uyku için uzmanlardan altı öneri

İyi bir gece uykusunun önemi herkes tarafından biliniyor. Ancak iş, stres ve diğer günlük alışkanlıklar uyku kalitesini kolayca etkileyebiliyor. Alanında uzman isimler, uyku rutininizi nasıl düzenleyebileceğiniz konusunda çeşitli önerilerde bulundu. Solve Our Sleep'in kurucusu klinik psikolog ve yazar Whitney Roban, yetişkinlerin yalnızca gece başına yedi ila dokuz saat uykuya değil, aynı zamanda kaliteli uykuya da ihtiyaçları olduğunu söylüyor.

Klinik ve adli nöropsikolog ve "SuperCharged Life" podcast'inin sunucusu Judy Ho da, "İyi kararlar verebilmemiz, duyguları iyi düzenleyebilmemiz, daha iyi bir ruh halinde olabilmemiz, bağışıklığı güçlendirebilmemiz, dikkat ve hafızayı geliştirebilmemiz, kan basıncını düşürebilmemiz, sağlıklı kiloyu koruyabilmemiz, diyabeti azaltabilmemiz ve kalbimizi sağlıklı tutabilmemiz için uyku çok önemlidir." diyor.

Uzmanlar iyi bir uyku çekmek için hem uygulaması kolay hem de işe yarar önerilerde bulunurken işte bu gece daha kolay dinlenmenize yardımcı olabilecek altı ipucu…

TELEFONU BİR KENARA BIRAKIN

Telefonunuza bağlı kalmanın zihinsel sağlığınız için iyi bir şey olmadığını zaten biliyor olsanız da, bunun fiziksel sağlığınızı da nasıl etkilediğinin farkında olmayabilirsiniz. The Slumber Yard'ın kurucu ortağı, sertifikalı uyku bilimi koçu Matthew Ross, "Telefonunuzla sürekli temas halinde olmak hem gün içinde üretkenliğinizi hem de geceleri uyku kalitenizi engelleyebilir" diyor.

YATMADAN ÖNCE ESNEME EGZERSİZİ

Ross, yatmadan yaklaşık 15 ila 30 dakika önce hafif esneme egzersizleri yapmanızı öneriyor. "Kaslarınız gergin olduğunda uykuya dalmak genellikle zordur, bu da aşırı stres zamanlarında meydana gelebilir. Yatağa gergin girerseniz, muhtemelen rahat bir pozisyon bulmak için sık sık dönüp durmak zorunda kalacaksınız. Esneme, kaslarınızı gevşetmenize ve vücudunuzu uyku için rahat bir duruma getirmenize yardımcı olacaktır." diyor.

GÖZ MASKESİ YA DA KULAK TIKACI EDİNİN

Build Better Sleep'in kurucusu sertifikalı uyku bilimi koçu Jason Piper, uygun ve yüksek kalitede uyumanın bağışıklık sisteminizi en iyi durumda tutmanıza, stresle daha iyi başa çıkmanıza, ruh halinizi iyileştirmenize ve daha dayanıklı olmanıza yardımcı olacağını söylüyor. Piper'a göre tamamen karanlık bir odada uyumak maksimum melatonin üretimine yardımcı oluyor.

YAŞADIĞINIZ GÜNE ŞÜKREDİN

The Sleep Detective'in kurucusu ve CEO'su, sertifikalı uyku uzmanı Martha Lewis, gününüzü değerlendirmek ve neye minnettar olduğunuzu düşünmek için birkaç dakika ayırmanın uykunuzu iyileştirebileceğini söylüyor. 400 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya göre minnettarlığın uyku kalitesini artırdığı, uykuya dalma süresini azalttığı ve uyku süresini uzattığı ortaya çıktı.

MAVİ IŞIĞA DİKKAT EDİN

Lewis, ekranlardan ve ampullerden gelen mavi ışığın uyku hormonu olan melatonini baskıladığını söylüyor. Uzman, "Mavi ışığı engelleyen gözlük takmak, yatmadan önceki akşam melatonin üretimini teşvik edebilir, böylece çabuk uykuya dalar ve bütün gece uykuda kalırsınız" diyor.

BİR RUTİNİNİZ OLSUN

Roban, "Tutarlı bir uyku programı izlemeye çalışın, her gün yaklaşık olarak aynı saatte yatın ve uyanın" diye tavsiyede bulunuyor. "Vücudumuz tutarlılıkla gelişir ve tutarlı bir uyku programı sağlıklı uykuyu destekler."

Uzman, “Her gece yatmadan önce sizi rahatlatacak bir şey yapın; yoga esnemeleri, derin nefes alma, günlük tutma, dijital olmayan bir kitap okuma, rahatlatıcı müzik dinleme. Tutarlı bir yatma zamanı rutini, beyne ve vücuda uyku zamanının geldiğinin sinyalini verecektir." diye ekliyor.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!