Üst Banner
ECB mart ayı faiz kararı açıklandı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mart ayı faiz kararını açıkladı. Banka beklentilere paralel olarak faizleri sabit tutma kararı aldı ve mevduat faizini yüzde 4 seviyesinde korudu. Bankadan yapılan açıklamada, 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı alındığı, refinansman faizinin yüzde 4,50'de, mevduat faizinin yüzde 4'de, marjinal fonlama faizinin de yüzde 4,75'de bırakıldığı kaydedildi. Ekonomistlerin beklentileri mevduat faizinin yüzde 4’te sabit bırakılacağı yönündeydi. ECB ekim ayında faiz artışlarına ara vermişti.

ENFLASYON TAHMİNLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

ECB'nin faiz kararı ile ilgili basın duyurusunda öne çıkan noktalar şöyle oldu:

2024 için enflasyon tahminleri aşağı yönlü revize edilmiş ve bu durum büyük oranda enerji fiyatlarındaki düşük katkıyı yansıtmaktadır. 2024 için enflasyonun ortalama yüzde 2,3, 2025 için yüzde 2 ve 2026 için yüzde 1,9 olması beklenmektedir. Enerji ve gıda hariç enflasyon tahminleri de aşağı yönlü revize edilmiş ve 2024 için ortalama yüzde 2,6, 2025 için yüzde 2,1 ve 2026 için yüzde 2 olarak projelendirilmiştir.

Temel enflasyon göstergelerinin çoğu daha da gevşemiş olmasına rağmen, özellikle güçlü ücret artışları nedeniyle iç fiyat baskıları yüksek kalmaya devam etmektedir. Finansman koşulları kısıtlayıcı kalmaya devam ediyor ve geçmiş faiz artışları talep üzerinde baskı oluşturarak enflasyonu düşürmeye yardımcı oluyor 2024 büyüme projeksiyonunu yüzde 0,6'ya indirilmiştir. Daha sonra, öncelikle tüketim ve daha sonra da yatırımın desteğiyle, ekonominin 2025'te yüzde 1,5 ve 2026'da yüzde 1,6 büyümesi beklenmektedir.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!