Üst Banner
Uzmanlar “ıslak saçla yatmayın” diye uyardı, sebebi bambaşka çıktı

Uyku uzmanları, insanları asla ıslak saçlarla yatağa girmemeleri veya yatakta kitap okurken ıslak saçlarını yatak başlığının arkasına koymamaları konusunda uyarıyor. Çünkü ıslak saçların yatak başlığında ya da yastıkta oluşturdukları sıcak ve nemli ortam, akarlar için mükemmel bir üreme alanı oluşturuyor.

Ancak başlığınızda saklanan tek şey akarlar değildir. Yatağınızın sıklıkla unutulan bu kısmı aynı zamanda tahtakurularına ve bakterilere de ev sahipliği yapıyor olabilir. Yapılan bir ankete göre, insanların %53'ü yatak başlıklarını asla temizlemediklerini söylüyor; bu da çoğu kişinin yataklarını bu istenmeyen misafirlerle paylaşıyor olabileceği anlamına geliyor. Islak saçınızı başlığınıza yaslamak akarların üremesi için harika bir yer yaratabilir.

NE YAPMALISINIZ?

Bunu önlemek için ıslak saçlarla yatakta oturmamaya çalışın ve yatakta kitap okumayı seviyorsanız kesinlikle ıslak saçlarınızı başlığın arkasına yaslamayın. Akarların ve diğer bakterilerin başlığınıza yayılmasını önlemek için yatağınızı da her hafta temizlemelisiniz.

Yastığınızı iki yıldan daha uzun süre tutmayın. Yastık, yatağınızın başlığına taşınan milyonlarca toz akarını barındırır. Yüzlerce toz akarı sadece bir gram tozda yaşayabilir. Bir yatak markasının verileri, insanların üçte birinin yastıklarını iki yıldan daha uzun süredir kullandığını ortaya çıkardı. Yastığınızı ne kadar uzun süre saklarsanız ve yıkamazsanız, o kadar çok toz akarı toplanabilir.

Araştırmalar, erken yaşta toz akarlarına maruz kalmanın çocuklarda 12 aya kadar hırıltı ve 12 ila 36 ay arasında gelişen astımla ilişkili olduğunu buldu. Toz akarlarına karşı küçük alerjiler de burun akıntısına ve uyku yeteneğini etkileyebilecek diğer semptomlara neden olabilir. Yatak başlığınızın iç köşelerini temizlemeyi unutmayın, bunlar tahtakuruları için ideal saklanma noktalarıdır. Bu durum devam ederse ve yatak başlığınızı ya da yatağınızı düzenli olarak temizlemezseniz, cildiniz tahriş olabilir.

Bu cilt tahrişi zamanla daha da kötüleşerek çatlamaya ve soyulmaya neden olabilir. Uzmanlar, gece boyunca salyalarınızın akması halinde, daha sonra yatağınızı toplarken veya çalışmak, kitap okumak, TV izlemek veya daha fazlası için yatağınızda otururken yastığınızın başlığına dayadığınızda da aynı şey olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!